28 Aralık 2010 Salı

AMASYA

İçinden Yeşilırmak geçen, bir çok sebze ve meyvenin yetiştirildiği Amasya'da yemek kültürü de tarihinin zengiliği ile birlikte çeşitlilik göstermektedir.

Baklalı Dolma, Keşkek ve et yemekleri için kral mezarlarında Amatia Mutfağı, alabalık için Yaylagöl Alabalık tavsiye olunur.
Çorbalar
Çatal Çorba, Sakala Çarpan, Toyga Çorbası, Cilbir, Helle Çorbası, Kesme İbik Çorbası, Yarma Çorbası.
Etli Yemekler
Bakla Dolması, Etli Bamya, Keşkek, Ciğer Sarması, Göbek Dolması, Madımak, Mıhlama, Mumbar-İşkembe, Pastırmalı Pancar, Patlıcan Pehli, Pastırma Gağallemesi, Pirpirim, Sirkeli Ciğer ve Sulu Köfte.
Tatlılar
Dene Hasudası, Kuymak, Yuka tatlısı, Ayva Gallesi, Elma Tatlısı, Fırın Sütlüç, Gelin Parmağı, Gömlek Kadayıfı, Kalbur Tatlısı, Höşmerim, Peluza (Hasuda), Şeker Böreği, Unutma Beni, Vişneli Ekmek ve Zerdali Gallasi.
Hamur İşleri
Amasya Çöreği, Yağlı-Katmer, Kabak Kabuklu Pilav, Bişi, Cırıkta-Cızlak_Akıtma, Döndürme, Ekmek Aşı (Papara), Eli Böğründe, Haşaşlı Çörek, Haşaşlı-Cevizli Puaça, Hengel (Kıymasız Mantı, Kaypak, Mayalı, Patlıcanlı Pilav, Sini Su Böreği, Tepsi Böreği, Yakasal Böreği ve Yanuç.

AKSARAY

Aksaray yemek kültürü; et, un, süt mamulleri, sebze ve meyvelerden oluşan zengin bir çeşitliliğe sahiptir.


Yufka, şepe, sıkma, çörek, mayalı, erişte, kuskus pilavı, dolma mantı, katıklı aş, pelte, soğanlama, tarhana çorbası, sarığı burma, saç böreği, bamya çorbası, yoğurt çorbası, arabaşı, kalburabastı, kaygana, çiğleme önemli yemekleridir.


Aksaray Tavası, dün olduğu gibi bugün de lezzetinden hiçbir şey kaybetmeden zamanımıza kadar gelmiş, yurt sathında "Sac Tava" olarak adeta milli bir yemek olmuştur.


AĞRI

Yemekler daha çok etli olmakla beraber, yörenin temel üretim maddesi olan buğday ve unu da yemeklerin yapılışında önemli yere sahiptir.


 Yörenin yemekleri Avdigor, Kelledoş, Halise,  Rabepé, Haşil, Haşila ar, Hevrışk, Kuzu- koyun çevirme, İncir kavurma, Pestil kavurma, Haçapur, Hedik, Hengel, Keşkek.


Kebap için Vali Konak Caddesinde Hacı Baba, döner için Yaşar Usta

27 Aralık 2010 Pazartesi

AFYON

Afyon Mutfağı’ nın genel temasına bakacak olursak et yemekleri, hamur işleri ve sebze yemeklerinden oluşan bir mutfakla karşılaşırız. Yemeklerde, özellikle yörede yetişen ve mor patlıcan tercih ediliyor. Afyon mutfağında, et yemekleri uzun sürede, kendi yağında pişirilir. Bulgur ve nohut en çok kullanılan yiyecekler olup, yemeklerde yağ olarak “don yağı” kullanılır. Hamur işleri, Afyon mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır ve haşhaş ile zenginleştirilir. Sucuk Afyon deyince akla gelen çok önemli bir gıda maddesidir. Afyon’a özel bir başka ürün de Afyon Köy Peyniri ve Afyon Tulum peyniridir.Afyon'un sembolü haline gelen kaymaklı şeker, kaymaklı lokum ve Afyon kaymağıdır.


Afyon mutfağında; çullama köfte, sulu köfte, iliba'da dolması, sırt dolması, Göce köftesi, göce tarhanası, keşkek, Arabaşı, ağzıaçık, bükme, börek, bazlama, börek kenarı, haşhaşlı börek, ikiz börek, katmer, ocak bükmesi, şepit, cızdırma, cücü, çörek, nohut çöreği, dolama, ev hamuraşı ev makarnası, nuska hamuraşı, sakala çarpan, velense hamuraşı, miyane çorbası övme, peksimet, ak pide, haşhaşlı pide, katıklı pide, yalım pidesi, halka pişi, lokma pişi, düz pişi, Özbek pilavı, Paçık, Patlıcan böreği, bütün (parça) et patlıcan, yanı yarma,nohutlu patlıcan, kavurmalı patlıcan kebabı, patlıcan küllemesi, patlıcan dolması, yoğurtlu sarımsaklı patlıcan kızartması, imam bayıldı, patlıcan köftesi, patlıcan çöp kebabı, patlıcan ezmesi, patlıcan pilakisi, etli patlıcan sarması, etli patlıcan yahnisi, patlıcan doğraması, patlıcanlı pilav, patlıcan oturtma, hünkar beğendi, patlıcan gömmesi, patlıcan turşusu, patlıcan sırt dolması, İlibada dolması, Sırt dolması, Şakşuka, Zürbiye tadılması gerekenlerdir.

Aşçı Bacaksızda (Karaman Mahallesi) Kuzu Kebap, Kaymaklı Ekmek Kadayıfı
Numan Ustada et döner
Annem Annem de haşhaşlı katmer
Gamze Dönerde döner çeşitleri
Köfteci İrfanda köfte
Lale Pidede pide
Faki Ustada yumurtalı pide tadılabilir.

ADIYAMAN

Yemeklerin temelini et, buğday ürünleri, bakliyat ve sebze oluşturur. Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılmaktadır. Adıyaman’ın tüm yemekleri hemen hemen elle yapılmakta zeytinyağlı yemeklere rastlamak mümkün olmamaktadır. Bulgur ve sümüt (simit)ten yapılan yiyeceklerin fazlalığı dikkat çekmektedir. Buğday ve türevleri Güneydoğu Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi Adıyaman’da da yemeklerde kullanım bakımından ilk sırayı almaktadır. Buğdaydan değişik uygulama ile elde edilen yarma, döğme gibi malzemelerin kullanımı ile farklı yemekler oluşturulmuştur. Örneğin Dolmalı Köfte genellikle yarmadan yapılmaktadır. Tarhana döğmeden yapılmaktadır.


Çorbalar ; Meyir Çorbası, Alaca Çorbası, Malhıta Çorbası, Yoğurtlu Çorba, Dövme Çorbası, Pıtpıtı Çorbası
Sebze Yemekleri ; Adıyaman Tavası, Parmak Kebap, Yeşil Fasulye Sulusu, Dövmeç

Köfteler ; Kavurmalı sıcak köfte, Kel köfte, Yarpızlı (Yarpuzlu) köfte, Ekşili köfte
Pideler ; Kavurmalı hıtap, Ot hitabı (körnıen, nanecük, haldar v.s), Peynirli ekmek, Tava kılloru, Semsek, Besmet (Peksimet), Bazlama, Taplama, Katmer



Mancalar (Salatalar) ; Yarpız (Yarpuz) mancası, Pirpirim salatası
Cacıklar ; Pirpirim cacığı, Kabak cacığı, Marul cacığı, Yarpız (Yarpuz ) cacığı
Tatlılar ; Tene helvası, Top helvası, Nişe bulamacı, Şilik, Heside, Kesme, Peynirli irmik helvası, Kaşık tatlısı

Kıyma kebabı için; Kebapçı Beko (Cumhuriyet Caddesi), Alabalık ve pizza için Elit Cafe (Turgut Özal Mahallesi)

ADANA

Adana yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve çeşitli baharatların kullanılmasıdır. Aynı zamanda süt, yoğurt, peynir ve çökelek de bol miktarda kullanılmaktadır. Kesme ya da hamur çorbası, yüzük çorbası, düğün çorbası, sebze yemeklerinden süllüm, mercimekli ıspanak başı, kabak çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak, sarmısaklı köfte, içli köfte, sakatat dolması, kebaplardan Adana kebabı, çingene kebabı, içeceklerden şalgam veya meyan kökü, tatlılardan karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka tatlısı Adana mutfağının özgün yemeklerindendir.


Adana kebabı için; Yüzevler(Ziyapaşa), Hasan Usta (Barajyolu), Eyvan Kebap(T. Özal), Sercan Restaurant (Süleyman Demirel Bulvarı), Asmaaltı (PTT Civarı), Elem Restaurant (Karataş'a doğru 5 dakika), Kebapçı Mesut, Nuh'un Yeri Ocakbaşı, Eyvan Kebap, Hasan Kolcuoğlu Restaurant.


Bici bici için Ora Cafe, künefe kadayıf için Yıldızoğlu, Seç Baklava, balık ürünleri için Lagos Restaurant
Bunların dışında tadına bakılacaklar; Şalgam Suyu, Misis Ayranı, Şırdan, Mumbar, Cartlak Kebabı, Etli Kömbe, Dul Avrat Çorbası, Yüksük Çorbası, Yoğurtlu Köfte, Mercimekli Köfte, Fellah Köftesi, Ekşili Dolma, Kuru Patlıcan Dolması, Sarımsaklı Köfte, Etli Nohutlu Bamya, Lepe, Karakuş, Çingene Kebabı, Adana Çorbası, Tutmaç, Süt Çorbası.