27 Aralık 2010 Pazartesi

ADIYAMAN

Yemeklerin temelini et, buğday ürünleri, bakliyat ve sebze oluşturur. Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılmaktadır. Adıyaman’ın tüm yemekleri hemen hemen elle yapılmakta zeytinyağlı yemeklere rastlamak mümkün olmamaktadır. Bulgur ve sümüt (simit)ten yapılan yiyeceklerin fazlalığı dikkat çekmektedir. Buğday ve türevleri Güneydoğu Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi Adıyaman’da da yemeklerde kullanım bakımından ilk sırayı almaktadır. Buğdaydan değişik uygulama ile elde edilen yarma, döğme gibi malzemelerin kullanımı ile farklı yemekler oluşturulmuştur. Örneğin Dolmalı Köfte genellikle yarmadan yapılmaktadır. Tarhana döğmeden yapılmaktadır.


Çorbalar ; Meyir Çorbası, Alaca Çorbası, Malhıta Çorbası, Yoğurtlu Çorba, Dövme Çorbası, Pıtpıtı Çorbası
Sebze Yemekleri ; Adıyaman Tavası, Parmak Kebap, Yeşil Fasulye Sulusu, Dövmeç

Köfteler ; Kavurmalı sıcak köfte, Kel köfte, Yarpızlı (Yarpuzlu) köfte, Ekşili köfte
Pideler ; Kavurmalı hıtap, Ot hitabı (körnıen, nanecük, haldar v.s), Peynirli ekmek, Tava kılloru, Semsek, Besmet (Peksimet), Bazlama, Taplama, Katmer



Mancalar (Salatalar) ; Yarpız (Yarpuz) mancası, Pirpirim salatası
Cacıklar ; Pirpirim cacığı, Kabak cacığı, Marul cacığı, Yarpız (Yarpuz ) cacığı
Tatlılar ; Tene helvası, Top helvası, Nişe bulamacı, Şilik, Heside, Kesme, Peynirli irmik helvası, Kaşık tatlısı

Kıyma kebabı için; Kebapçı Beko (Cumhuriyet Caddesi), Alabalık ve pizza için Elit Cafe (Turgut Özal Mahallesi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder