27 Aralık 2010 Pazartesi

AFYON

Afyon Mutfağı’ nın genel temasına bakacak olursak et yemekleri, hamur işleri ve sebze yemeklerinden oluşan bir mutfakla karşılaşırız. Yemeklerde, özellikle yörede yetişen ve mor patlıcan tercih ediliyor. Afyon mutfağında, et yemekleri uzun sürede, kendi yağında pişirilir. Bulgur ve nohut en çok kullanılan yiyecekler olup, yemeklerde yağ olarak “don yağı” kullanılır. Hamur işleri, Afyon mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır ve haşhaş ile zenginleştirilir. Sucuk Afyon deyince akla gelen çok önemli bir gıda maddesidir. Afyon’a özel bir başka ürün de Afyon Köy Peyniri ve Afyon Tulum peyniridir.Afyon'un sembolü haline gelen kaymaklı şeker, kaymaklı lokum ve Afyon kaymağıdır.


Afyon mutfağında; çullama köfte, sulu köfte, iliba'da dolması, sırt dolması, Göce köftesi, göce tarhanası, keşkek, Arabaşı, ağzıaçık, bükme, börek, bazlama, börek kenarı, haşhaşlı börek, ikiz börek, katmer, ocak bükmesi, şepit, cızdırma, cücü, çörek, nohut çöreği, dolama, ev hamuraşı ev makarnası, nuska hamuraşı, sakala çarpan, velense hamuraşı, miyane çorbası övme, peksimet, ak pide, haşhaşlı pide, katıklı pide, yalım pidesi, halka pişi, lokma pişi, düz pişi, Özbek pilavı, Paçık, Patlıcan böreği, bütün (parça) et patlıcan, yanı yarma,nohutlu patlıcan, kavurmalı patlıcan kebabı, patlıcan küllemesi, patlıcan dolması, yoğurtlu sarımsaklı patlıcan kızartması, imam bayıldı, patlıcan köftesi, patlıcan çöp kebabı, patlıcan ezmesi, patlıcan pilakisi, etli patlıcan sarması, etli patlıcan yahnisi, patlıcan doğraması, patlıcanlı pilav, patlıcan oturtma, hünkar beğendi, patlıcan gömmesi, patlıcan turşusu, patlıcan sırt dolması, İlibada dolması, Sırt dolması, Şakşuka, Zürbiye tadılması gerekenlerdir.

Aşçı Bacaksızda (Karaman Mahallesi) Kuzu Kebap, Kaymaklı Ekmek Kadayıfı
Numan Ustada et döner
Annem Annem de haşhaşlı katmer
Gamze Dönerde döner çeşitleri
Köfteci İrfanda köfte
Lale Pidede pide
Faki Ustada yumurtalı pide tadılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder